Actualidad 

Estefanía Romero, autora de ‘Canvis’: «Els canvis que més afecten als nens són aquells dels que no es parla»

La vida està plena de canvis i girs inesperats que moltes vegades són difícils d’afrontar, tant per als adults com per als nens. Per a ajudar a comunicar, gestionar i acompanyar als més petits en aquests moments, Editorial Flamboyant publica el llibre Canvis, part de la col·lecció Grans eines per a petits guerrers.

Precisament, la tornada a l’escola i a la rutina són ja per si mateix un moment difícil per a alguns nens. Si a més li sumem altres factors com el canvi d’escola, el canvi de residència o fins i tot la separació dels progenitors o la perduda d’un ser estimat, l’adaptació al nou curs escolar es pot complicar.

Amb la imminent publicació del llibre, entrevistem a Estefanía Romero, psicòloga infantojuvenil amb una àmplia experiència en l’acompanyament emocional de pacients amb càncer i malalties cròniques, per a parlar sobre com comunicar millor els canvis, sobre la importància de l’acompanyament i el paper d’escoles i educadors.

Per què creus que és necessari el llibre Canvis?

Crec que el llibre és necessari per acompanyar als nens en els diferents canvis que han d’afrontar i pels quals sovint no tenen eines. També és necessari perquè els pares comprenguin que els nens són conscients d’aquests canvis i que els afecten. Per això és important explicar-los, ensenyar a gestionar-los i no deixar-los al marge.

 

A qui recomanaries aquest llibre?

Li recomanaria el llibre a totes les famílies, tant si estan passant per una situació de canvis actualment com si no. Als infants els ajudarà a entendre que aquestes situacions són normals i què es pot fer per afrontar-les millor. A més, si algun dels seus amics està passant per una situació de canvi, els ajudarà a empatitzar i saber com ajudar. Als pares els proporcionarà tranquil·litat saber que disposen d’aquest recurs per a quan, en un futur, el necessitin.

 

¿Com creus que pot ajudar a gestionar millor els canvis que afecten els infants?

El llibre Canvis ajuda a fer que els nens sàpiguen que aquests canvis existeixen: que hi ha diferents tipus de famílies, que a vegades les persones i animals que estimem es posen malalts i que quan aquests estan “molt molt malalts” o són “molt molt grans”, poden morir. També els hi ensenya a normalitzar les emocions que acompanyen aquests canvis i els aporta eines per gestionar-los millor.

Quin Consell donaries a l’hora d’informar a un nen o nena sobre un canvi important que l’afecta?

Per informar a un infant sobre un canvi, és important escollir el moment, el lloc i adaptar el llenguatge perquè ho entengui.

  • El moment: Quan explicar-li dependrà de si és un canvi que ja s’està produint o que es produirà en uns mesos. Si han diagnosticat a un ésser estimat amb una malaltia o algú proper ha mort, se li ha d’explicar com més aviat millor, buscant un moment en què estigueu tranquils i no us interrompin. Si heu pres la decisió de traslladar-vos o separar-vos, podeu esperar fins que es comencin a produir canvis en la seva rutina.
  • El lloc: Es recomana explicar la notícia en un lloc tranquil, agradable i conegut pel nen. Explicar-li-ho a casa sol ser la millor opció. A vegades, pensem que pot ser bona idea dir-li-ho al parc o al seu lloc preferit per fer-ho més fàcil, però és millor triar un lloc neutre on passin tant coses bones com dolentes, i on en el dia a dia comptem amb la família com a suport.
  • Llenguatge adaptat: Encara que podem pensar que hi ha nens massa petits per percebre i entendre alguns canvis, no és així. Els nens noten els canvis en la seva rutina i en les emocions de les persones que els cuiden. Se’ls hi ha d’explicar certs aspectes perquè puguin estar tranquils: quin és el canvi, com és normal sentir-se a causa del canvi, què poden fer per sentir-se millor i que sempre serem allà per ajudar-los i acompanyar-los.

 

Què hem de fer just després que es produeixi aquest canvi en la vida del nen o nena? Com podem, en termes generals, acompanyar-lo?

Una vegada produït el canvi i havent-l’hi explicat, és important mostrar-nos disponibles per a parlar-ne, resoldre dubtes i compartir com ens sentim tantes vegades com necessitin. També és important informar la resta de la família i als professors perquè puguin estar pendents de qualsevol canvi en les seves emocions o comportament.

Els acompanyem quan normalitzem les nostres pròpies emocions no reprimint-les. Si ocultem les nostres emocions, transmetem que hi ha emocions “dolentes” que hem d’evitar, en lloc d’ensenyar-los a gestionar-les.

 

Quin paper tenen l’escola i els educadors a l’hora d’afrontar els canvis de la millor forma possible?

L’escola i els educadors tenen un paper crucial, per la qual cosa és important que els pares comuniquin a l’escola el moment en què es produeix o es produirà un canvi important. Al centre, a més d’acompanyar als infants en les seves emocions i conductes, poden realitzar intervencions grupals per a treballar aquests temes: explicar els tipus de família, parlar sobre la malaltia, el dol, etc.

 

Segons la teva experiència com a psicòloga, quins tipus de canvis afecten més els nens i nenes?

Els canvis que més afecten els infants són aquells dels quals no es parla. Els nens tenen molta imaginació i, quan perceben que alguna cosa està passant, però no se’ls hi explica, omplen els buits amb la seva imaginació, la qual cosa pot portar-los a imaginar situacions pitjors que la realitat. Sovint, interpreten que no els parlem d’això perquè estem enfadats amb ells o que és culpa seva.

Els canvis poden tenir també una part positiva Com podem ajudar els nens a veure-ho?

Sí, els canvis poden tenir una part positiva per tot el que aprenem de nosaltres mateixos en enfrontar-los. És important ajudar els nens a veure això sense tapar la part negativa. Per exemple, si ens mudem a una altra ciutat i la nova casa està prop de la platja, hem de normalitzar la seva tristesa i empipament per canviar de casa, escola, activitats, i no veure als seus amics. Al mateix temps, podem destacar les noves oportunitats i experiències positives que tindran, com fer nous amics i gaudir de la platja.

Una vegada s’hagi adaptat als canvis podrem parlar de com de bé  ho ha superat i de tot el que ha après d’ell mateix.

 

En quin moment o situació seria adequat demanar ajuda a un professional? Com podem detectar si el nen o la nena no està processant bé el canvi?

És important demanar ajuda professional quan els nens enfronten diversos canvis alhora o quan un canvi produeix un gran impacte emocional. També és necessari buscar ajuda si, després de diversos dies o setmanes, les seves emocions continuen sent molt intenses i no poden continuar amb el seu dia a dia amb normalitat. Alguns indicadors que no estan processant bé el canvi són: problemes per a dormir, alimentació anormal, malsons freqüents, por de separar-se dels pares o pèrdua d’interès en activitats que solien gaudir.

 

Compartir en