Actualidad 

Coni La Grotteria, autora de ‘Bullying’: “Cal deixar clar que no són coses de nens”

La UNESCO va establir cada primer dijous de novembre com el Dia Internacional contra la Violència i l’Assetjament Escolar. Enguany, l’efemèride es va centrar en la labor del docent en l’abordatge i la prevenció.

Bullying, publicat l’octubre passat per Flamboyant, és una guia pràctica per aprendre a reaccionar front l’assetjament i combatre’l des de totes les perspectives. La seva autora, Coni La Grotteria, és mestra d’Educació Infantil, doctoranda en Igualtat i escriptora de contes que promouen una cultura de pau des de la primera infantesa. El seu projecte educatiu, Escoles de Pau, ha estat premiat internacionalment i s’ha implementat en centres educatius d’Espanya i Llatinoamèrica. Gràcies a la seva extraordinària tasca, l’any 2021 va rebre el Global Teacher Prize, convertint-se així en l’única docent d’Espanya en el Top 50 del guardó de l’edició.

Després de la recent publicació de Bullying, parlem amb ella sobre assetjament escolar, ciberassetjament i sobre com crear espais segurs des de l’escola i també en l’àmbit familiar.

 

Coni La Grotteria amb el seu nou llibre, «Bullying»

 

Quins creus que són els motius pels quals ha crescut el nombre de casos d’assetjament a les aules?

L’assetjament escolar és un fenomen alarmant en augment a les estances de les escoles. Segons dades de la UNESCO publicades l’any 2021, un de cada tres estudiants va ser víctima de violència en una o més ocasions durant la seva vida escolar. Sense fer distinció entre escoles públiques, privades o concertades. És cert que s’estan fent accions per donar més visibilitat al problema, donant a conèixer programes i implementant-los, així com pautes i protocols a les institucions, però no deixa de ser un problema significatiu amb un impacte a llarg termini en la vida de les persones.

Són proporcionades les mesures que hi ha actualment?

No n’hi ha prou amb celebrar el Dia de la Pau i la No Violència Escolar cada 30 de gener, dibuixant coloms blancs i cantant al pati la coneguda cançó Color esperanza quan durant tot el curs no es promou una convivència sana, no s’educa en el respecte mutu o no es transmeten valors com la cooperació, la generositat o l’equitat.

I sobre l’assetjament a través de les xarxes socials?

Aquesta és una altra dada alarmant d’un estudi publicat en 2021 per la Fundació Mutua Madrileña i la Fundación ANAR respecte al ciberassetjament. Un 24% de l’alumnat va declarar conèixer a companys que han estat víctimes d’assetjament virtual a través de les xarxes socials com WhatsApp, Instagram o TikTok. Una oportunitat per a replantejar-se la necessitat d’educar en el correcte ús digital i la responsabilitat que comporta una publicació a les xarxes. Un compromís ineludible entre escola i família.

Com podem combatre l’assetjament escolar?

La base per a combatre qualsevol mena d’assetjament escolar és el respecte a través de la promoció d’una sòlida educació en valors des de la primera infància. Les escoles han de ser espais segurs on els nens i les nenes puguin créixer i desenvolupar-se sense por.

Què aporta l’educació en valors des de la primera infància?

L’educació en valors comporta la construcció de ponts entre les escoles i les famílies, pilars fonamentals per al desenvolupament de persones íntegres i compromeses amb la igualtat. Parlem d’igualtat en referència a una mirada d’igual a igual en tracte, respecte i dignitat.

Com podem prevenir situacions d’assetjament a l’escola?

Per a treballar la prevenció en àmbits escolars, principalment cal deixar clar que no són coses de nens. És necessària una postura activa creant espais de diàleg, de reflexió i de crítica.

– Espais de confiança per a entendre què és l’assetjament escolar, quins tipus existeixen i qui són els agents que intervenen.

– Conèixer el protocol de prevenció i actuació. Aquesta informació és necessària per a tota la comunitat educativa.

– Implementar programes on es treballin competències emocionals i socials.

– Promoure el respecte mutu com a eix troncal del procés educatiu.

– Treballar la diversitat com un valor que ens enriqueix.

– Treballar l’empatia, la compassió i la tolerància des d’etapes primerenques.

– Crear normes consensuades per a millorar la convivència.

I fora de l’àmbit escolar?

En un context familiar és imprescindible escoltar la infància i no relativitzar les seves demandes. Necessiten que legitimem les seves emocions empatitzant amb la situació. És important, com a adults, no ser un exemple de violència i no tenir reaccions desmesurades. Durant la infància necessiten saber que els hi fas costat i que l’ajudaràs quan ho necessiti o ho demani. Reforça la seva autoestima, estableix connexió amb la teva postura i mirada i crea espais per a enfortir el vincle de confiança. Hem d’estar atents als senyals i els comportaments que ens indiquin que pot estar patint assetjament o fins i tot pot ser un assetjador. De la mateixa manera, podem treballar el llenguatge per a protegir un company, explicant la diferència entre “assenyalar o delatar” o “explicar una situació per demanar ajuda”. Aquesta última posarà fora de perill a una persona i és una actitud de valentia. I, finalment i igualment important, mantenir una bona comunicació amb l’escola.

Com pot ajudar Bullying a combatre l’assetjament a les aules?

Bullying pot ajudar a combatre l’assetjament a les aules perquè, per primera vegada, s’enfoca el tema amb un llibre que conté un llenguatge adaptat a la infància. És una guia per a nens i nenes valentes, amb explicacions, pautes i eines senzilles amb les quals no només entendran què és l’assetjament escolar, quins tipus existeixen i qui són els implicats, també plantaran cara a la violència. Aquest llibre és una eina per fer visible i comprensible el bullying, convidant a la reflexió a les escoles en espais de convivència, tutories, debats i assemblees. Es tracta d’una lectura apropiada per treballar valors cívics i ètics segons la llei d’educació LOMLOE. I amb diverses propostes i accions educatives que es poden posar en pràctica a l’aula com, per exemple, crear el “mur dels valents” per classe. Una oportunitat per reflexionar, prevenir i actuar contra l’assetjament escolar.

Compartir en